Хиляди старозагорци и гости на града се включиха и тази година в паметното шествие с 300-метровия трикольор по повод Националния празник на Република България

Размер на шрифта: A A A
Хиляди старозагорци и гости на града се включиха и тази година в паметното шествие с 300-метровия трикольор по повод Националния празник на Република България

С Молебен за България, отслужен в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, започна по традиция честването в Стара Загора на Националния празник на Република България. Малко след това, едновременно пред паметниците в града, посветени на Освобождението, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.

Ритуалът за издигане на Националното знаме пред Община Стара Загора събра представители на местната и държавната власт, общественици, гости, както и стотици признателни граждани.

По традиция, точно в 11.00 часа, своя път пое паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме“, което бе поведено от кмета Живко Тодоров. 300-метровата светиня бе понесена на ръце към Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където бе и кулминацията на общоградското честване на празника.

„Днес ние празнуваме 3 март – съкровена дата в нашите сърца, защото от този ден започва възстановяването на нашата държава. Отдаваме почит и правим поклон пред всички революционери и опълченци, загинали в името на Свободата - за да я има България, за да можем да се наречем свободни българи! За нас е огромна чест, защото Свободата е напоена с кръвта на нашите предци. Изказваме благодарност към всички руски, беларуски, румънски, украински и фински воини, към знайните и незнайните герои, загинали за сакралната кауза – свобода! Не забравяйте – ние сме православен и силен народ, който дори ятаганът на Османската империя не успя да пречупи – празнувайте и бъдете горди! Честит празник, старозагорци!“, изрече в словото си кметът Живко Тодоров.

Поздрав отправи и бригаден генерал Станимир Христов, командир на Втора тунджанска механизирана бригада. Той припомни, че именно в Стара Загора се води една от най-епичните битки, както и че тук е спасена светинята на Българското опълчение – Самарското знаме.  

Водещ на честването на 3 март бе актьорът от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивелин Керанов, а в рецитала се включиха възпитаниците на СУ „Васил Левски“ под липите - Денка Динкова и Николай Чолаков. Сред официалните гости на празника бяха доц. д-р Атанас Славов – министър на правосъдието, народни представители, заместник-кметовете на Стара Загора Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Надежда Чакърова, Павлина Делчева и Милена Желева, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Ивета Лазарова и общински съветници, областният управител Ива Радева и заместникът ѝ Теодора Нончева, представители на Тракийския университет и други.

Подарък за празника бе концерт на един от обичаните български артисти – Невена Цонева, а красотата на българския фолклор разкри с песни и танци ансамбъл „Зорница“ към НЧ „Св. Климент Охридски 1858“.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития - Регионалният исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и Художествената галерия работят с вход свободен. Детски работилници по родолюбие, тематични демонстрации и изложби също са част от отбелязването на 3 март. Училища и детски градини през цялата седмица реализираха инициативи.  

По повод празника в автобусите на градския транспорт отново звучат патриотични песни, а ползвателите му получават поздрав със специално изработени картички.

Празничният ден в Стара Загора ще завърши с родолюбивата инициатива на НЧ „Настроение – 2017“ - „Пробуждане с хоро“. Ръка за ръка, малки и големи, ще се обединят от българския фолклор на площада пред Общината в 16.00 часа.

Във връзка с отбелязване на 3 март, жителите и гостите на града няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона“ в понеделник. 

 

 

Празнично слово на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан

+ Старозагорский Киприан

Обични в Господа братя и сестри,

Трети март е свещена дата в историята на българския народ. Тази дата е начало на ново битие след петвековно османско робство. На този ден изгря слънцето на българската свобода.

Кървава и пълна с трагизъм бе Голготата на злочеста България през османското робство. Петстотин години гордият стар Балкан бе страж и закрилник на юначни синове от жестокостите и мъките, безчестията и сълзите. Българската земя, нашата мила Родина, истински земен рай, бе превърната от поробителя в юдоль плачевная. Вместо песента на орача и кръшния смях на жетварката, стон и въздишки пълзяха по пазвите на красиви долини и тучни равнини.

Величието на даруваната ни от Бога Майка България се крие в духовната й мощ, стаена във всяка капчица българска мъченическа кръв, тръгнала от сърцата на хилядите и достойни нейни синове и дъщери, запечатали бъднините и с любовта си. Божията благодат и родната ни вяра са нравствената опора на дедите ни, изстрадали и дарили  на този ден, сбъднатата надежда- да има вечно българи. Трети март е свят национален празник! Днес ние отдаваме и своята признателност към всички жертви в Руско-турската освободителна война, дали живота си за Освобождението на България.

Нечовешки ужаси, които сега изглеждат отдавна минали и далеч не така релефни. Ако ние, днешните чеда на прекрасната ни Родина, забравим историята си, ако се вслушаме в някои „доброжелатели“, учещи ни да омекотим, или да не даваме гласност на факти от миналото, ще се присъединим към онези, които пет века унищожаваха род и вяра, памет и народно самочувствие. Самочувствие, което народът ни през тези векове и след тях все още няма!

Поклон пред паметта на нашите български бащи и майки, братя и сестри, опълченци и мирни граждани, загинали мъченически, за да се роди Трети март, за да ни има и нас! Поклон пред паметта на хилядите руски войни, които освобождават изстрадалата ни родина и полагайки живота си, отстояват силата на православната любов! Поклон пред всички, които проляха кръвта си и положиха костите си  пред олтара на Отечеството ни.

За вечни времена денят на Освобождението на България от Османско иго ще остане велик и славен в историята на нашия народ.

Прочее, да бъдем дълбоко благодарни на Всемогъщия и Всеблаг Божи Промисъл, който не остави в робство народа ни.

И тъй, нека помним цената за нашата свобода! Нека бъдем отговорни пред историята за това, което Бог ни дарува преди 146 години и Нему да благодарим! Нека бъдем признателни на онези, които заплатиха с живота си нашето благоденствие! Нека бъдем обединени в радостите и нещастията си, защото и споделената радост се увеличава многократно и споделената мъка намалява наполовина! Нека бъдем едно и живеем в любов помежду си по думите на Господ Иисус Христос, Който в нощта преди да бъде предаден за спасението на човешкия род каза: “Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно” (Йоан 17:21).

Славя Богу за благия Му промисъл да съхрани България! Нека скъпата ни Родина пребъде през вековете. АМИН!

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали