Филмът от Латвия „Сестри“ заслужи три награди от юбилейното издание на фестивала „Златната липа“ в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Филмът от Латвия „Сестри“  заслужи три награди от юбилейното издание на фестивала „Златната липа“ в Стара Загора

Филмът „Сестри“  спечели три отличия от юбилейния Международен кинофестивал „Златната липа“.  Латвийската драма е носител на наградите за най-добра режисура на Линда Олте, за най-добра женска роля на Ема Скриманте, както и най-желаният приз - статуетката „Златната липа“ – за най-добър филм в конкурсната програма. Закриването на фестивала за ново европейско кино бе именно с повторното прожектиране на лентата победител.

Начало на тържествената церемония бе дадено от талантливите деца от Детско-юношески народен хор „Жарава“ при НЧ „Родина – 1860“, с ръководител Даниела Дюлгерова. За пръв път тази година бе включена абстрактна анимационна работилница в съпътстващата програма. Тя събра 18 деца, които създадоха първия по рода си късометражен анимационен филм. Благодарение на проф. Радостина Нейкова, преподавател в НАТФИЗ, и докторанта Йоанна Атанасова малчуганите създадоха свой филмов продукт, на който гостите на последната вечер на кинофестивала имаха възможност да се насладят преди връчването на отличията.

Експертното жури с председател Адела Пеева и членове Алберто Диас Лопез, Винсент Грас, Мария Дуза и Станислав Дончев се качиха на сцената, за да обявят официално наградените от десетото издание на „Златната липа“.

Наградата на победителя бе връчена от председателя Адела Пеева на директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева. „Това е едно признание за труда и таланта, които ние жените притежаваме“, каза Адела Пеева.

„Напълно заслужена награда. Филмът е въздействащ, с прекрасна история, изключителен актьорски състав и поздравявам целия екип за труда и работата. Не пропускайте да гледате и второто излъчване тази вечер“, сподели от сцената директорът на фестивала Магдалена Ралчева.

Актрисата от ДТ „Гео Милев“ Тони Тончева получи отличието от името на отличната за най-добър режисьор Линда Олте, а благодарностите си тя изказа с видео обръщение.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци е за лентата на Иван Павлов „Пролетно равноденствие“. Тя бе връчена от главния редактор на списание „Кино“ и председател на гилдията на филмовите критици Людмила Дякова. Статуетката получи актьорът от ДТ „Гео Милев“ Георги Георгиев.

Наградата за най-добра актриса на Ема Склеманте от нейно име взе актрисата от ДТ „Гео Милев“ Ванина Йорданова. Чрез видеообръщение се включи и самата Склеманте, която благодари за отдадената чест и положителните емоции.

За най-добър актьор на „Златната липа“ 2023 г. бе избран Иван Бърнев за ролята му в испанския филм „Васил“. „Благодаря на този специален фестивал, на журито, на публиката. Изключително съм щастлив от това признание и съм сигурен, че във всеки от нас живее един „Васил“, който може да промени света около себе си и да го направи едно по-добро място за живеене“, сподели актьорът.

Десетото юбилейно издание на „Златната липа“ събра 28 филма от 19 страни. Фестивалните дни преминаха като вълнуващо пътешествие през света на киното. Богата бе и съпътстващата програма. Пълни зали и аплодисменти след всяка прожекция показаха любовта към филмовото изкуство. В Стара Загора се случи поредният истински празник на новото европейски кино, благодарение на емблематичния фестивал.

 

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали