Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“ реализираха в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“ реализираха в Стара Загора

Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) „Загоре“ бе открит официално в Стара Загора. Ръководителят на проекта  и изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - д-р Румяна Грозева, го определи като синергия за зелена цифрова трансформация.  Той е един от четирите одобрени ЕЦИХ за България, реализирани по програма Хоризонт/Цифрова Европа на Европейската комисия. Изпълнява се в широко партньорство, а водеща организация е АРИР - Стара Загора. По този начин, Стара Загора и Югоизточен район на планиране официално са част от трансевропейската мрежа от дигитални хъбове, което отваря редица големи възможности за софтуерните компании в региона да излязат на международните пазари.

„Защо бе толкова важно това да се случи в Стара Загора? Свързаността с останалите хъбове у нас, както и в Европа, научната общност и бизнеса, които работят заедно – това са перспективите, които искаме да дава нашият град на младите хора. Всеки един от нас има свое виждане, но целта ни е обща и ясна, тя е посока – развитие за Стара Загора, независимо дали става дума за дигитализация, предприемачество или надграждане на квалификацията. Целта ни е да бъдем атрактивни за младите специалисти“, каза по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев.  

„Радвам се, че администрация, бизнес, НПО и наука вървят по общ път. Това е правилният начин, който води до добрите резултати. Виждам в залата много хора, с които започнахме да говорим по темата за привличане на високотехнологичния сектор преди малко повече от три години. Ефект има – Стара Загора е с одобрен ЕЦИХ, имаме няколко ИТ компании, които се ситуираха тук, имаме споделени работни места. От огромно значение е и общността, която се създаде и вече работи. В лицето на Община Стара Загора имате надежден партньор, за да заставаме заедно зад всичко, което е полезно за града ни“, допълни Танев.  

Хъбовете имат мисия и функция да подпомагат както стартиращи предприятия и бизнеси, така и образователната система. Услугите по дигитализация са приложими във всички сфери, стана ясно по време на събитието в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. В залата присъстваха още началникът на Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора Георги Симеонов, както и началникът на отдел „Инвестиции“ Росица Райкова,  представители на Индустриална зона „Загоре“, Тракийски университет, бизнесът в региона, различни НПО организации от сферата, медии.  В срещата се включиха с опит и добри практики екипи на ЕИЦХ - Строителство, Агри и Киберсигурност.

Основната цел е да бъде изграден ключов цифров капацитет на ниво Югоизточен район, който да е в подкрепа на регионалните промишлени екосистеми в тяхната двойна зелена и цифрова трансформация. Това трябва да се случи чрез фокусиране върху ключовите области на високоскоростни компютърни изчисления (HPC), обучения за надграждане на цифрови умения (DAS) и киберсигурността, инфраструктурите за данни, управлението и обработката на данни чрез предоставяне на пълния набор от услуги като ЕЦИХ през следващите 3 години, даде подробности в хода на откриващото събите д-р Грозева.

ЕЦИХ "Загоре", неговите партньори и трансевропейската мрежа от над 150 цифрови хъба ще предоставят различни типове услуги. Форумът, който съпровожда официалното представяне на „Загоре“, продължава през целия ден и включва разнообразни панели, които целят да бъдат максимално полезни на бизнеса – с реални примери и дискусии, консултиране и практически насоки.

Автор: Красимира Кънева
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали