Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Размер на шрифта: A A A
Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три много любопитни културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни.

Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния театър в София Калин Сърменов. Познаваме го от много филми, любими български и американски сериали като „Седем часа разлика“ и „Бягство от затвора“, познаваме го и като един от основателите на група „Контрол“, но малцина знаят, че Калин Сърменов има и друга страст – на художник. Вероятно е наследил дарбата от своята баба, която е била професионален художник. Започва да рисува още от дете в къщата на семейството си в Боженци. „Там рисувах с вуйчо ми, вечерта баба правеше анализ на картините, а на другия ден рисувах с нея“, спомня си Калин Сърменов. Затова логично завършва Художествена гимназия, но след това се насочва към актьорската професия, завършвайки кинорежисура в класа на Мариана Евстатиева и актьорско майсторство в класа на Гриша Островски.

„Аз не съм професионален художник – човек става професионалист в нещо, когато започне да си изкарва прехраната с него. Аз отдавна съм професионален любител и много харесвам това мислене“, казва в едно свое интервю Калин Сърменов.

Интересен факт също е, че картините първоначално са създаде дигитално на специален таблет, върху който актьорът рисува с пръсти. След това са отпечатани, върху тях Калин Сърменов допълнително рисува, обработва ги със специален лак и едва тогава ги поставя в рамки.

В рамките на кинофестивала „Златната липа“ Калин Сърменов ще представи картини от своята първа самостоятелна изложба „Светлата страна на нещата“, която имаше премиера на 15 януари в столичната галерия „Нирвана“. Изложбата ще бъде открита на 2 юни от 15 часа във фоайето на Старозагорската опера.

Друго безкрайно любопитно събитие е представянето на новата книга с разкази на известния кинокритик,журналист, преподавател, писател и интелектуалец проф. Божидар Манов, който беше председател на международното жури на VIII-то издание на „Златната липа“ през 2021 година.

Проф. Божидар Манов е един от най-авторитетните кинокритици със стотици публикации в печатни и електронни медии, професор, доктор на науките по изкуствознание. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. Почетен гражданин е на София.

„Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след „Неизмислено човече“ (2004). Самият той е нарекъл историите в книгата „тъжни разкази“.

Ето какво казва за книгата академик Владимир Зарев: „Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“

„Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“, пише по повод книгата проф. Михаил Неделчев.

Представянето на сборника с разкази „Хора с прякори“ ще се състои в лапидариума на Регионалния исторически музей в Стара Загора на 3 юни от 17 часа.

За втора поредна година преподаватели и студенти от ВИТИЗ ще проведат Анимационна работилница с деца от Стара Загора. В рамките на петте дни на фестивала „Златната липа“ възпитаниците на известния режисьор Анри Кулев ще разкрият основните тайни на движещите се рисунки, като в края на работилницата децата ще създадат свой кратък филм. Филмът ще бъде прожектиран на големия екран в Старозагорската опера по време на церемонията за връчване на наградите „Златна липа“ и закриване на фестивала.

Анимационната работилница ще бъде официално открита и ще започне работа на 1 юни – в Деня на детето, от 13.30 часа в една от залите на комплекс „Верея“.

Автор: Стефани Бабадалиева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали