Детското кино на „Златната липа“ 2022 представя щури тийн комедии

Размер на шрифта: A A A
Детското кино на „Златната липа“ 2022 представя щури тийн комедии

Три от филмите в програмата на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ влизат в категорията детско кино, но са насочени най-вече към младежите.

Вниманието на най-малките зрители несъмнено ще бъде привлечено от пълнометражния анимационен филм от Дания „Създатели на сънища“ (2020). Рисуваният филм на Ким Хаген Йенсен в продължение на 1 час и 21 минути разказва историята на Мина и нейната доведена сестра Жени, която се оказва доста злобна. Мина открива „Строителите на сънища“ и осъзнава, че може да промени Жени към добро, като промени мечтите ѝ. Това обаче носи своите последствия в реалността.

Тийнейджърите ще имат възможността да гледат новия български игрален филм „Жири“ (2021) на режисьора Петя Йорданова – Хънкинс. Ексцентричната история тече с лудо темпо и в свежарски музикален ритъм, навлизайки до голяма степен в жанра на мюзикъла. Във филма правят дебют група студенти от Софийския университет, които обичат да пеят и го правят впечатляващо добре. В центъра на историята стоят трима приятели, които попадат в музикален любовен триъгълник…

Третият филм от детската програмата на „Златната липа“ също е комедия, насочена към ежедневието на тийнейджърите. Това е филмът от Латвия „Смотанячки“ (2021) на режисьора Марта Елина Мартинсоне.

През 1999 година, с наближаването на новото хилядолетие, на три деветокласнички – Сармийте, Света и Катрина – им е омръзнало да ги тормозят и да им се присмиват в училище. Те решават да променят живота си и до прогимназиалния бал и да станат най-популярните момичета в училището.

Пълната програма с филмите по часове на прожекциите вече е качена на сайта на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com. Публикувана е и програмата с часовете и местата на съпътстващите събития по време на фестивала.

МФФ „Златната липа“ 2022 ще бъде открит на 28 май с тържествена церемония, която ще започне в 17 часа на западния вход на Държавна опера Стара Загора и ще продължи 5 дни. На 1 юни вечерта на същото място ще бъде церемонията по закриване на фестивала, когато ще бъдат обявени и наградени филмите победители в конкурсната програма.

Входът за всички прожекции, както винаги досега, ще бъде безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

Автор: Община Стара Загора - Пресцентър
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали