Да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“ доц. Злати Златев предлагат старозагорски общественици и творци

Размер на шрифта: A A A
Да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин“ доц. Злати Златев предлагат старозагорски общественици и творци

До края на установения срок – 1 юли, в Общински съвет Стара Загора е получена само една номинация за отличието  „Почетен гражданин“  за 2022 година. Тя е за удостояване посмъртно с почетното звание доц. Злати Златев. Емблематичният творец почина през декември месец миналата година. Инициатори на номинацията са Съюзът на българските художници и представителството им в Стара Загора, както и Дружество на писателите и Фондация „Космос – Димитър Брацов“. Кандидатурата е подкрепена с подписите на десетки художници, писатели, общественици и журналисти. 

„Доц. Злати Златев е личност със значимо обществено присъствие, допринесъл с живота и делото си за развитието на културата и образованието в страната ни и популяризирането на духовните и морални ценности на града ни“, пише в мотивите си за предложението Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Доц. Злати Златев завършва графика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа на доц. Иван Маринов. Има над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като негови творби са притежание на Националната художествена галерия София, градските художествени галерии в Стара Загора, Габрово, Добрич, Пазарджик, Бургас и Пловдив. Картините му са в частни колекции в Детройт, Виена, Самара, Одрин, както и в редица частни колекционери и приятели в България. Участвал е в световни изложби от ранга на INtergrafikBerlin, изложби в Англия, Кипър, Русия и Полша.

Членува в Съюза на българските художници от 1982г., а в периода 2015- 2019г. е председател на Представителството на СБХ в Стара Загора. Под негово ръководство са създадени редица нови културни форуми и изложби – „Рисунка и малка пластика“, „Графичен форум Стара Загора“ – национална изложба, „Дигиталното в изкуството“. Възстановява живописния пленер „Дружба“ и го прави отново международен.

През 1990г. защитава академична длъжност, хабилитиран доцент - преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (1993-1997), в Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ (1992-2012) и Тракийския Университет - Стара Загора (1977- 2007). Ръководител е на катедра „Предучилищно и начално образование“ (1994-2000) и зам.-директор на Педагогическия факултет към ТрУ - Стара Загора (ДИПКУ – 2000-2002).

Илюстратор е на редица книги на старозагорски поети и писатели, сред които Таньо Клисуров - носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“, и Йордан Стоев.

През годините доц. Злати Златев е носител на различни награди - Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен за преподавателско-методическа работа от министерството на образованието, Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I-ва степен за творческа дейност от СБХ и други.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общински съвет - по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.

Мотивите към предложението са достъпни на официалния сайт на Община Стара Загора в секция Обявления на Общински съвет. 

Автор: Красимира Кънева

15 спектакли са част от конкурсната програма на Международния куклено - театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ тази година

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали