Безплатен образователен семинар за младежи организират Община Стара Загора и фондация „Искам бебе“

Размер на шрифта: A A A
Безплатен образователен семинар за младежи организират Община Стара Загора и фондация „Искам бебе“

На 23 февруари 2024 г., от 13.30 ч. в Аулата на Тракийския университет, екипът на „Искам бебе“, Община Стара Загора, Асоциация на студентите-медици в България (АСМБ) – Стара Загора и доброволци обединяват ентусиазма си в организирането на образователен семинар в рамките на иновативния проект „Младите българи - архитекти на промяната“, подпомогнат от Министерство на младежта и спорта. Безплатният семинар е насочен към младежи от 15 до 29 години, готови да участват в дискусии и обучения в областта на сексуалното, репродуктивното и менталното здраве, активния начин на живот и здравословното хранене. Събитието ще бъде открито от зам. – кмета на Стара Загора Павлина Делчева.

Обучителните семинари предоставят цялостна образователна програма, включваща панели за:

  • превенция и профилактика на репродуктивното и сексуалното здраве;
  • здравословно хранене и диететика;
  • физическа активност и активен начин на живот;
  • емоционално здраве, превенция на хранителните разстройства – анорексия, булимия и др.

Програмата е съобразена с нуждите на младите българи и има за цел да ги запознае с важни аспекти на семейното планиране и здравословния начин на живот. Лекциите включват информация за значимостта на навременното родителство и предизвикателствата, пред които се изправят младите двойки, както и сексуалното и репродуктивното здраве, и изчерпването на яйчниковия резерв. Специалистите се фокусират върху здравословното хранене, активния начин на живот и психичното благополучие, предоставяйки на младежите практически съвети и насоки.

Лектори в семинара са д-р Александър Кобаков – акушер-гинеколог, МБАЛ „Света София” – София, дългогодишен член на БЧК, д-р Светлана Моминска – Началник отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето" в РЗИ - Велико Търново, Катя Симеонова – психолог. Преподавателят по Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка - гл. ас. д-р Камен Симеонов, от Русенски университет "Ангел Кънчев", катедра ФВС - е лекторът по темите за активния начин на живот, спорт и физическа активност.

Проектът „Младите българи - архитекти на промяната“, финансиран от Министерство на младежта и спорта, цели не само да предостави информация, но и да подкрепи формирането на позитивни навици и стойности у младежите. Семинарът в Стара Загора е част от обиколката на фондация „Искам бебе“ в 12 областни града, която стартира през миналата година и ще продължи до месец март 2024 г. Проектът продължава своя път, вдъхновявайки и мобилизирайки младежите в България за по-здравословно и успешно бъдеще.

Модератор на събитието е Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“.

Автор: Стефани Бабадалиева

На заключителна конференция обобщиха данните от дейността на Комплекса от три центъра за предоставяне на комплексни грижи в ранна детска възраст

Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали