Арттерапевтични работилници по проект „Ние сме музиканти” отварят в Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
 Арттерапевтични работилници по проект „Ние сме музиканти” отварят в Стара Загора

Държавна опера Стара Загора стартира проект „Ние сме музиканти“ за приобщаване на деца и младежи с развитийни и поведенчески проблеми.  Той ще започне с откриването на арттерапевтични работилници, в които освен с деца със специални образователни потребности или поведенчески трудности, ще се работи и с деца от  различни възрастови групи с потенциални или изявени артистични интереси.

Заниманията ще се провеждат от терапевта Русалина Мочукова, която използва в работата си похвати от логопедията, логоритмиката, музикотерапията, както и методът Орф-Щулверк, съчетаващ ритъм, говор, музика и движение свирене на Oрф инструменти с интересни игри.

В две поредни години проектът „Ние сме музиканти” бе популяризиран и високо оценен като финалист в европейската  надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Концепцията на „Ние сме музиканти” е насочена към създаването на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности. Държавна опера Стара Загора вдъхновено и грижовно успя да подготви необходимата артистична и уютна среда за провеждането на заниманията с деца, която да бъде съобразена с всички специфични изисквания за комфорт и условия на безопасност.

„През годините на моята певческа кариера винаги съм усещала, че освен споделяйки изкуство като артист на сцената, бих могла да го споделям и с деца, съчетавайки  музиката и логопедията като  вид терапия. По време на работата ми като вокален педагог в студио „Clang Art“ – Виена имах възможност да участвам в различни семинари и да се запозная с музикално-педагогичекия метод „Орф – Шулверк“. Това инспирира интереса ми към логоритмиката и разбира се логическият завършек на всичко логопедията, която се превърна моя кауза. Оттам се породи и идеята чрез  арт и логопедична терапия да обединим реч, движение и ритъм, като заедно с това  да стимулираме творчеството чрез свирене на Орф инструменти, рисуване, моделиране, танц и драма. Вярвам, че изкуството има силата да променя  животи по много дълбок и необикновен начин, да бъде ключ към един по-добър начин на живот и щастие”, споделя Русалина Мочукова.

Първият етап на проекта стартира на 5 март 2022 г. и ще бъде насочен към три групи деца:

 - Арттерапевтично ателие за деца от 4 до 14 години със специални потребности. Подходящо за деца с проблеми в развитието – синдром на Даун, високо функционални деца с разстройство от аутистичния спектър и др. Групата е с капацитет до 6 деца и се провежда веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

- Ателие за деца с артикулационни и езикови затруднения. Подходящо за деца от 4 до 7 години с нарушение в артикулацията, дикцията, с дислексични дефицити, нарушена прозодика на речта(заекване) и др. Заниманията се провеждат  веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

- Ателие за креативност и емоционална интелигентност. Подходящо за деца между 3 и 7 години, в норма - обучение на концентрация над собствените чувства и усещания, формиране на комуникативни умения, развитие на въображението и творческите способности, повишаване на самочувствието. Групата е с капацитет 10  деца и се провежда веднъж седмично, в събота, с времетраене 45 минути.

Работилниците започват своята дейност в началото на месец март. Те са безплатни и са отворени за регистрация до запълване на свободните места. По преценка на терапевта, участниците в тях ще имат възможност да се изявят в представление на Държавна опера – Стара Загора, както и да са сред публиката на първия български сензорен спектакъл, подходящ за хора с различни възможности.

Регистрацията се извършва на имейл адрес: [email protected]

За контакти: тел. 0899200035

Срокът за записване е до 28 февруари.

 

 

Автор: Росица Въльовска
Към всички новини
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Преброяване 2021
Подмяна на отоплителни уреди
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали