Арт-терапевтичните работилници „Ние сме музиканти” отпразнуваха първи рожден ден

Размер на шрифта: A A A
Арт-терапевтичните работилници „Ние сме музиканти” отпразнуваха първи рожден ден

На 5 март, от 11.30 часа Старозагорската опера и децата, заедно с техните родители, отпразнуваха година от началото на инициативата „Ние сме музиканти”. Проектът стартира точно преди 1 година на тази дата. Още от 11.00 часа започнаха да пристигат с цветя малчуганите и техните родители и близки. Във фоайето ги очакваха директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов,  артистичният директор на балета Силвия Томова, както и председателят на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера” г-жа Татяна Станчева и малкият вдъхновен екип на Арт-терапевтичните работилници „Ние сме музиканти” Русалина Мочукова, Боряна Каниду и Нелиана Димитрова.  Старозагорската опера бе подготвила за всеки един участник блузка в свеж пролетен цвят с логото на „Ние сме музиканти”. Празненството се състоя на обичайното специално аранжирано пространство със сцена, където всяка неделя се провеждат  заниманията с децата. В продължение на месец малките специализанти, заедно със своите родители, подготвяха и своята първа самостоятелна изложба. Всеки от тях бе вложил нещичко от своя поглед и усещания – неповторими картини, колажи и оригинални детски хрумвания с трогателни послания. Изложбата остава като постоянна експозиция във фоайето на Старозагорската опера.

Директорът Огнян Драганов поздрави всички присъстващи с емоционално обръщение:  „Поводът да сме тук е една година от проекта „Ние сме музиканти”. Стартирахме го преди повече от 4 години, когато станахме членове на организацията FEDORA, която подкрепя иновативни оперни и балетни проекти. Проектът претърпя различни метаморфози, ние самите израствахме и надграждахме своите идеи с всяка изминала година, за да достигнем до „Ние сме музиканти”, да успеем в надпреварата и да спечелим подкрепата на FEDORA. Всички ние се нуждаем от любов, а музиката е най-голямото и велико човешко творение и прави така, че да сме обградени с повече любов, да имаме повече възможност да се срещаме с приятели. Всеки един от нас е музикант, всички вие сте музиканти. От една година нашият оперен театър е повече от 320 души, защото има тази студия. Децата на „Ние сме музиканти” са в състава на театъра. Искам да благодаря безкрайно на екипа на Русалина Мочукова – Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Ние сме решени да продължим напред и да направим нещо повече, което никой не е правил – нито Берлинската държавна опера, нито Ковънт Гардън, където се работи с такива деца. Искаме първи да направим сензорен спектакъл и уверено вървим към това.”

Сред гостите на рождения ден на „Ние сме музиканти” бе и зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор „Образование, здравеопазване и социални дейности” Надежда Чакърова, която с искрено вълнение заяви, че следи от една година с особено внимание и интерес проекта защото е уникален. И „Ние сме музиканти” винаги ще има  подкрепата на Община Стара Загора.

Оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова сподели - „Знам, че вие ни обичате и ние ви обичаме и това прави магията още по-голяма. Много благодаря на моя прекрасен екип – Боряна Каниду и Нелиана Димитрова. Вярвам, че ние ще вървим напред . Тепърва всичко хубаво предстои.”

Анелия Димитрова-родител, майка на малкия Марти каза: „Мили хора, това е невероятно, което правите за нашите рожби. Това че е безвъзмездно, това че е с такава отдаденост и с толкова любов. Все едно нашите деца са тук при другото свое семейство, благодарение на вас. И смятам, че от екипа на Роси ще произлязат много нови таланти и ние ще бъдем горди с нашите деца. Не забравяйте, че по начина, по който ние ги приемаме и обществото ще ги приеме. Нашите деца са абсолютно в норма. Забравете за думи като СОП, специални потребности, слънчеви, специални, трябва да разчупим наложеното от институциите статукво. Да, нашите деца са малко по-различни, но те са различни с най-хубавата разлика на света – че имат много повече любов от всички останали.”

Децата поздравиха своите приятели с песен в изпълнение на Нико и неговата сестричка, а Меги каза своето специално написано от Маргарита Георгиева за нея и „Ние сме музиканти” стихотворение. Прозвуча любимата класическа терапевтична музика и децата, заедно със своите любими Роси, Боби и Нели затанцуваха на сцената.

 

Държавна опера Стара Загора

Автор: Красимира Кънева
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали