село Преславен

Размер на шрифта: A A A

Мария СтамоваМАРИЯ ГЕНЧЕВА СТАМОВА

Адрес п.к. 6048 с. Преславен
Телефон (04113) 2260
Мобилен телефон 0885 901 235
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК  

СЕЛО ПРЕСЛАВЕН

Разстояние от столицата: 215 км
Разстояние от Стара Загора: 11 км
Надморско равнище: 148 м
Климат: умерен
Почва: разнообразна
Площ на селото: 18 241 кв.км
 
 
 

История

Селото е възникнало през 16 век или в годините на турското робство с наименование - ГЮРЕДЖИЙ, като основатели се считат братята ГЮРО И ДЖУРО.

През 1917 год. цар Фердинанд с Указ преименува селото от Гюреджий на с. Преславен, тъй като през Балканската и Европейската война са дадени много жертви - български войни около 30 човека в т.ч. трима братя ергени - синове на Пейо Енев.
При създаването на селото са известните стари родове: Руси-Иванските, Кръстьо-Ганчевите, Цвятко-Диневите и Атанас-Вълчевите. В селото са живели много будни и предприемчиви българи, които са водили ежедневна борба с турския поробител. През 1873 год. е образувана гораджийската група с ръководител Кръстьо Ганчев с цел да демонтират железопътната линия при Симеоновград, за да спасят апостола на свободата Васил Левски, за който се е очаквало да бъде екзекутиран в Цариград. Групата е взела отпечатъци с восък на болтовете, с които са закрепени релсите, за да приготвят ключове за демонтажа. Когато всичко е било готово идва депеша от София, който обявява, че Левски е обесен край гр. София.
 
В селото е изградена и поддържана църква с патрон „Свети Архангел Михаил" със 120 годишна история, благодарение на свещенник иконом - Теодор Пенков. Същата е вписана заедно с дворното место и други допълнителни постройки като национален материален недвижим паметник на културата с художествено значение с писмо № 932 от 27.03.1978 год. Църквата е функциониращ религиозен обект.
През 20 век са се родили знаменити личности в нашето село, като Доньо Пехливанов - който е ръководител на Септемврийското въстание в гр. Стара Загора и при превземането на старозагорските казарми е убит в дванадесети пехотен полк. Друга известна личност е най-големия неврохирург през втората половина на 20 век ген. майор проф. Ганчо Савов, който беше с международен авторитет в своята професия и е извършвал сложни неврохирургични операции във Франция, Германия, Алжир и Корея. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Култура

В нашето село Преславен е създадено килийно училище преди 150 години.

А през 1923 год. е построена модерна училищна сграда, в която са се учили децата на село Преславен, Могила и Калитиново от първи до седми клас. От 1992 г. обучението е до осми клас включително. От 2006 г. в селото се обучават деца от с. Малко Кадиево, Могила и Калитиново. Патрон на училището е "Бойчо Русев", роден в с. Преславен поборник през руско-турската война и загинал през 1877 г. край град Стара Загора местността "Чадър могила".
 
 
В селото ни е учредено и функционира народно читалище "Димитър Наумов" от 1908 г. от местните жители Господин Г. Радев, Георги П. Попов, Стоян Христакиев, Жельо Ив. Желев, Слави Ив. Желев и др. Организатор е бил учителя Михаил Константинов. От тогава до сега читалището развива интензивна дейност. На времето са изнасяни вечеринки, коледуване, лазаруване и всички реализирани средства са отчитани като приход на читалището. Със същите средства закупувани много книги, обзавеждане и участие в строежа на новата читалищна сграда, която е открита през 1965 год. Читалищната сграда е едно модерно театрално творение с разкошен киносалон от 250 места, голяма сцена с прекрасна гримьорна, модерна библиотека, пенсионерски клуб и тенис-зала.
При тези прекрасни битови условия имаме сформирана певческа група от 15 жени и битов оркестър „Минчо Недялков", който съпровожда на певческата група и участва самостоятелно на местни, национални и международни събори и конкурси. Певческата група, оркестъра и коледарската група участваха през 2005 г. на националния събор на БФ в Копривщица и получиха награда за отлично изпълнение, а оркестърът беше записан от Националното радио "Хоризонт". Много участия се взеха през последните години, като: на събора надпяване "Петкана Захариева", "Богородична стъпка" на Ст. мин. бани, телевизия СКАТ - София, с. Еленово, гр. Раднево на събора организиран от тракийската перла Динка Русева, гр. Гълъбово - събора за Янко Петров, с. Загоре, с. Оряховица и др. Оркестър "Минчо Недялков" при НЧ "Д. НАУМОВ" от 02.12. до 14.12.2008 год. се яви на конкурс в гр. Чехоновец, Р Полша, всички бяха наградени с първи награди. Имаха изяви в посолството на Р България в гр. Варшава, където свиреха на българите работещи в Полша.
 
С решение по фирмено дело № 1900 от 2004 год. на Старозагорски окръжен съд е регистрирано второ читалище "Св. Игнатий Старозагорски". Същото няма материална база и не развива никаква дейност, с изключение на участието им на "Богородична стъпка" на Ст. мин. бани през 2009 г. 
 
 
 
 

Бизнес

В селото има цех за обработка на сурови кожи.

Разполага с 17 000 дка земя в това число 2 000 дка селски мери. Силно развито животновъдство.

ИНИЦИАТИВИ

На църквата „Св. Архангел Михаил" първите дарения са от сдружението на овчарите, сем. МАНОЛОВИ, сем. КРЪСТОВИ. Даренията непрекъснато продължават от МИЛКА РАШЕВА, БОЙЧО ТЕНЕВ, ГЕНЧО ДИНЕВ, ДОБРИ МИТЕВ и специално ушит гоблен „ТАЙНАТА ВЕЧЕРЯ" от ВЕЛИЧКА МИТЕВА, а на входа на църквата е изографисан „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ" от специалист иконописец - дарение от кмета на селото Митьо Митев. Църквата се поддържа отлично от Добри Митев и на всички християнски празници присъствува протойерей Петър Петров Радев и е отворена за всички посетители за църковна служба.

 
 
 

ПРЕСЛАВЕН - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали