село Могила

Размер на шрифта: A A A

Злати ПетковЗЛАТИ ЛЕЧЕВ ПЕТКОВ

Адрес п.к. 6052 с. Могила
Телефон (041276) 260; 232
Мобилен телефон 0885 901 224
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО МОГИЛА

Разстояние от столицата: 250 км
Разстояние от Стара Загора: 10 км
Надморско равнище: 280 м
Климат: умерено континентален
Почва: трета категория
Площ на селото: 11 кв.км
 

 

 

История

Село Могила е разположено в прочутото плодородно Старозагорско поле, на югоизток от гр. Стара Загора. През него протича р. Бедечка, която извира от Средна гора и се влива в р. Съзлийка, близо до с. Боздуганово. Името си селото носи още от турско робство. През турско време селото е създадено в основата си от четири чифлика собственост на турци. Основната работна ръка са били овчари и ратаи българи. По-късно са се преселили българи от съседните села. Главният поминък на населението е бил земеделие и животновъдство. С обявяване на Руско-Турската война турците започнали гонение на българите. След освобождението чифликчийските имоти в с. Могила се разпаднали. Турците започнали да разпродават имотите си на безценица. Занаятчии почти нямало в селото. През 1879 година се построява първото училище, сградата била построена от жителите но селото. Читалището е основано на 01.02.1930 година. Кооперация "Златна поляна" е основана от четирима инициатори жители на селото. 

Във Втората световна война вземат участие повече от 30 души. Двама от тях Георги Минчев и Димо Динев загиват за освобождението на Унгария. Културно-просветната дейност след 9 септември 1944 година е голяма. Художественият и театрален колектив развиват богата дейност и до сега. Направен е голям парк в центъра на селото, изгради се и водоснабдяването. 

 

 

 

Култура

Народно читалище "Св. Климент Охридски"

Народно Читалише "Св. Климент Охридски" с. Могила, общ. Стара Загора е основано през 1930 г. От 1960 г. то има собствена сграда. Материалната база възлиза на 374 кв.м., от които 2 бр. стълбища, библиотека, читалня, киносалон със 190 места, стая и коридор с наредени експозиции, грамоти и музейна битова сбирка. В населеното място Читалището обслужва 544 души. Регистрирани читалищни членове са 53 човека. Библиотечният фонд в читалищната библиотека е 6000 тома литература.
 
 
Управлението на Читалището се извършва от Председателя на читалището, съвместно с Настоятелството и Проверителната комисия. Към народно читалище "Св. Климент Охридски" функционират следните художествени колективи: Лазарска група, Коледарска група, танцова двойка за спортни танци, танцова двойка за ориенталски танци, група за автентичен фолклор, фолклорна певческа група "Тракийската", група за стари градски песни "Хармония" и единственния фолклорен селски театър "На сгляда". Имаме два клуба - клуб "Практична домакиня" и клуб за репетиране, четене и художественно слово "Елисавета Багряна".
 
 
Основните дейности на Читалището са библиотечната, организирането и отразяването на Национални празници, бележити годишнини и юбилеи. Ежегодно участваме, организираме и провеждаме различни традиционни празници, като: 24 май - Ден на Славянобългарската писменност и култура, Празник на културния дом - Читалището, 1 юни - Ден на детето, 1 октомври - Ден на възрастните хора, 1 ноември - Ден на народните будители, 24 декември - Коледуване, 1 януари - Сурвакане, 21 януари - Бабин ден, 14 февруари - Зарязване на лозето, 1 март - Баба Марта - ден на самодееца , м. април - Лазаруване и 6 май - "Зелен, зелен Гергьовден" - празник на село Могила. Читалището е единствения културен институт на територията на селото, в който са съхранени магнетизма и чара на българските традиции и обичаи. 
 
Разполагаме с изключително талантлива група за изворен фолклор, която е основен участник във всички културни мероприятия и концерти организирани от Читалището, Община Стара Загора и Национални фолклорни прегледи. Дейността на Читалището е насочена изцяло към решаването на конкретни проблеми на местното население в културен, социален и обществен аспект. То съдейства за активно взаимодействие и връзки между хората, самодейците и читалищните членове, и така съдейства за пълноценна реализация на всяко дете. Ще работи по нови формули и ще се адаптира към новите европейски стандарти.
 

Инициативи

Село Могила няма построен православен храм, изготвиха се проекти за построяването му. Изгради се Църковно настоятелство, от седем члена, което в момента набира средства от населението за построяването му. Изготвиха се проекти за подновяване на парка в центъра на селото и изграждане на детска площадка и кът за отдих на възрастни хора. Работи се за изграждане на спортна площадка.

 

 

 

МОГИЛА - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали