Размер на шрифта: A A A

ДОНЧО БАНОВ БРАЙКОВ

Роден на 15.02.1956 г.
Работил в системата на автотранспорта 10 години, след това 21 години като полицай.
Адрес п.к. 6099 с. Малка Верея
Телефон (041270) 260
Мобилен телефон 0885 901 231
Електронна поща  [email protected] 
 

СЕЛО МАЛКА ВЕРЕЯ

Разстояние от столицата – 230 км
Разстояние от Стара Загора – 6 км
Надморско равнище – 300-500 м
Климат – мека зима, прохладно лято
Почва – предимно канелена-горска и малко чернозем
Площ на селото – 0,5 кв. км 
 
 

История

Село Малка Верея е разположено на няколко километра западно от Стара Загора, в полите на Сърнена Средна гора. Според легендите на това място е имало чифлик на турчина Кара Велели. В началото на 18 век кърджалиите ограбили и опожарили трите чирпански села Сърневец, Стоян Заимово и Могилово. 15 семейства от тях намерили убежище като ратаи към чифлика и образували към 1820 г. село, което назовали Кара Верлели. За десетина-петнайсет години населението бързо нараснало до към 250 жители и около 30-40 къщи.

Новосъздаденото чисто българско село взема участие в борбата против турското робство. Доказано е, че Васил Левски основава в него таен революционен комитет. През 1877 г. селото е ограбено и опожарено от армията на Сюлейман паша, а българското население забягнало по други села в страната. Но след година-две хората се връщат в родното си място и се заселили в него трайно. Построено е дори и училище с 2 класни стаи.

През 1906 г. селото с царски указ е преименувано на Малка Верея. През 1920 г. се образува земеделска кооперация с читалище. Селото дава 28 жертви във войните. През 2008 г. за тяхната памет е поставена и плоча. В днешно време за разлика от много села Малка Верея непрекъснато увеличава броя на жителите си. Постоянно се строят нови къщи и ваканционни селища.

 

 

 

Култура

Народно читалище „Св.Св.Кирил и Методий"

Читалището „Св.Св.Кирил и Методий" в селото е създадено през 1921 г. и понастоящем разполага с около 3000 тома. Развива различни дейности, като сред основните са запазване и утвърждаване на традиции и обичаи. Организират се конкурси за мартеници, великденски яйца, ръкоделие. Честват се всички годишнини и национални празници с кратки доклади и музикални програми, изнесени от певческата група към читалището. Запазени и утвърдени са и ритуали като Бабин ден, Коледуване, Лазаруване.
В Малка Верея особено обичан и широко разпространен е и празника Трифон Зарезан. Ритуалът започва с посещение при последния Цар Трифон. След това се зарязва лозето край село и се избира нов цар. Това е мъж от селото, който наддаде най-много бакъри с вино. После започва общо веселие с дълги хора и песнопение.
 
От 2009 г. в Малка Верея започват да честват още един празник през месец октомври – за живот и здраве и за почитане паметта на загиналите във войните.
 
ПРИРОДНИ И КУЛТУРНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
В района на Малка Верея се намират около 30 могили, повечето от които не са проучени. Една част от тях са ограбени от иманяри. В околността се откриват постоянно останки от керамични и медни предмети. Селото е заобиколено от иглолистна и широколистна гора. В единия му край се изгражда и ваканционно селище.

Бизнес

В близост до селото е изграден комплекс „Ушев" с ресторант и хотел. Наблизо е и друг комплекс - „Чакалов", в който са също хотел и известният ресторант „Чергата". В Малка Верея развива дейност също и земеделска кооперация. 

ИНИЦИАТИВИ:
Дълги години в селото имало желание и се е говорило за паметник на загиналите във войните. На общо събрание беше решено и през 2008 г. с доброволни дарения от почти цялото население се изработи и постави на подходящо място в обновения център паметната плоча на 28-те жертви във войните.
Друга инициатива е свързана със събиране на дарения за изграждане на параклис. Читалището не разполага с подходяща сграда за своята дейност и въпреки това през 2004-та г. е продаден започнатия Културен дом. Води се много трудна борба за неговото връщане на истинските му стопани – жителите на Малка Верея.

 

 

Горещ телефон
за сигнали