Размер на шрифта: A A A

ВАЛЕРИЙ КУЗМАНОВ ВИДЕВ

Адрес п.к. 6064 с. Кирилово
Телефон (04115) 2260; 2272
Мобилен телефон 0885 901 240
Електронна поща  [email protected]

 

СЕЛО КИРИЛОВО 

Разстояние от столицата: 227 км
Разстояние от Стара Загора: 11 км
Надморско равнище: 280 м
Климат: умерено континентален
Почва: кафява горска
Площ на селото: 1040 дка

 

 

 

История

Селото е разположено на 11 км. югозападно от гр. Стара Загора, в северната част на Старозагорското поле в полите на Старозагорските възвишения на 280 м. надморско равнище /спрямо Балтика/. То е изградено на мястото на девет тракийски селища и едно праисторическо, чиито развалини и досега личат. От това е видно колко гъсто е било населено мястото през тракийско време. Важни пътища са го кръстосвали в древнотта, които са оказвали значително влияние върху развитието му. Най-ранни писмени сведения за селото датират от 1756 г. с името Ашик Сенеклии /тракийска дума, която означава място, където се правят стрели/. С това име селото остава до 1893 г., когато е преименувано на Свети Кирилово. През 1951 г. е преименувано на Кирилметодиево, а през 1971 г. на Кирилово.

За живота на селото през турското владичество няма писмени сведения. В турски документ се казва: "в село Ашик Сенеклии, Ески Заарска кааза в 1858 г. има 40 къщи". През есента на 1849 г. в селото става събитие, което е от голямо значение за бъдещото му развитие - отваря се за първи път училище. В 1871 г. се полагат основите и се организира революционен комитет, чиито членове участват през 1877 г. в Руско-Турската война, в защитата на Стара Загора. Наред с опоражаването на Стара Загора е опожарено и селото. От селото били избити над 300 души мъже, жени и деца.

Мъжете от селото участват в "Балканската война" с 10 човека убити; "Междусъюзническата" война с 5 човека убити; "Първата световна война" с 26 убити. В центъра на селото е изграден паметник в тяхна чест.

Църквата в селото е построена през 1889 - 1890 г. като кириловци са я нарекли "Св. Кирил и Методий". През 1872 - 1873 г. е построена нова училищна сграда, а през 1929 - 1935 г. училището се премества в нова сграда, построена от жителите на селото. Читалището е рожба както на училището, така и на икономическото сдружение в селото, кредитната кооперация, а също преди всичко на големите и неотложни изисквания на живота. Първоначално читалище "Изгрев"се е помещавало в сградата на старото училище, а през 1965 г. се премества в нова сграда. През 1967 г. започва асфалтирането на пътя Богомилово - Кирилово, след което и улиците на селото. В момента училището функционира като частно езиково - ЧСОУ "Нов век".

 

Култура

Народно читалище "Изгрев"

Народно читалище "Изгрев" с. Кирилово е създадено на 12.03.1921 г. Инициатор за неговото създаване е основателят на Кредитната кооперация в с. Кирилово Пейчо Гочев Найденов. Същият този буден човек е привлякъл участници в кооперацията и младежите за членове на читалището. Първото желание на основателите е било създаването на малка библиотека. Летописната книга говори за ползването на библиотеката, за въздържателна дейност, за приемане на устав, за поставяне на пиеси, за изнасяне на сказки. През 1971г. читалището е наградено с орден "Кирил и Методий" - ІІІ степен. През почти деветдесетгодишната си история читалището е било средище на просвета и култура, стожер за популяризиране на местните традиции и обичаи. Читалищната библиотека разполага с 9200 тома литература. Обслужва много читатели от село Кирилово и гости на селото. Работи по проекти за закупуване на нова литература и автоматизиране на библиотечните процеси.

Традиции и празници

Читалището организира богати по форма и разнообразни по съдържание културни прояви по повод честване на бележити дати, личности и събития, официални и професионални празници, празници от християнския календар: 

- Бабиден, Деня на жената, Лазаровден, Гергьовден, Коледа и Нова година и др., Националния празник на България - 3 март, Обесването на В. Левски - 19 февруари, Денят на славянската писменост и култура и празник на читалището и с. Кирилово - 24 май, Деня на Ботев - 2 юни, Деня на народните будители - 1 ноември и др.

В основата на всички мероприятия, които се организират, стои участието на самодейните читалищни групи - "Пъстра китка", трио за стари шлагери "Здравец", лазарска група, коледарска група. Във фоайето на читалището е разположен битов кът с предмети от бита на населението и традиционни носии и кът със снимки от културната и творческа дейност на читалището.

Природни и културни забележителности:

Паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

КИРИЛОВО ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Горещ телефон
за сигнали