село Еленино

Размер на шрифта: A A A

Съби ДимовСЪБИ ИВАНОВ ДИМОВ

Роден на 29.11.1950 г.
От 1995 г. съм избран за кмет и продължавам да кметувам пети мандат.

Адрес п.к. 6047 с. Еленино
Телефон (04122) 2260
Мобилен телефон 0885 901 255
Електронна поща  [email protected]

Декларация по чл. 49, ал. 1, т. 1 от ЗПК

СЕЛО ЕЛЕНИНО

Разстояние от столицата: 240 км
Разстояние от Стара Загора: 7 км
Надморско равнище: 172 м
Площ на селото: 650 дка
Климат: Мека зима и топло лято
Почва: чернозем 

 

История

Село Еленино е създадено около 1790 година. Старото наименование на селото е Кърагитлий. От предания се знае, че в сегашното село Богомилово е живеел турски бей. Той влиза в пререкание със сина си и го принуждава да напусне бащиния си дом с думите „къ рагит", което означава "върви в полето". Синът на бея идва да живее в тази местност, построява си чифлик, създава семейство. Първият българин, който се е заселил тук е Петър Станчев. Той е имал четири сина, които след като се женят се отделят от баща си и се образува малко селце. През 1903 година селото е преименувано на Еленино, както се нарича и до сега.

 

История

Читалище "Просвета" 

На 1 август 1927 година се основава читалището в село Еленино. Негови основатели са Господин Митев Шевиков, Желязко Митев, Стойчо Динев, Йовчо Желязков и др. Гласува се читалището да се назовава „Просвета". Работата на читалището се състои главно в заемането на книги на населението, както и в организиране на културно-масови дейности, работа със самодейните групи и изнасяне на представления, занимания с децата и помощ в учебния процес. Библиотечният фонд се състои от 4200 тома книги и материали. Читалището разполага с два колектива на любителско народно творчество.
Сурвакарският обичай „Камила" безспорно стана традиция. Възстановиха се обичаи като „Заговезни", „Лазаруване" и „Коледуване". Камиларската група взема участие в Маскарадните игри в Стара Загора и в други градове. Лазарската група, съставена предимно от деца, също обикаля селото на Лазаров ден и пеят за здраве и берекет.
Съвместно с д-р Недялкова и медицинската сестра на селото всяка година се отпразнува и деня на родилната помощ. Международният ден на жената също е на почит, а самодейците изнасят представления в читалището. Честването на първи юни - деня на детето, включва рисуване на асфалт, състезателни игри на детската площадка към читалището и други. Всяка година се прави и панихида в чест на загиналите в Първата световна война. Традиция стана и раздаването на подаръци на децата от Дядо Коледа. Всяка година в селото хората посрещат Нова година с жива музика на площада.

 

ЕЛЕНИНО - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали