Размер на шрифта: A A A

ЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА

Родена на 01.11.1964 г. В Стара Загора, с постоянно местожителство с. Пшеничево. Образование – средно специално. Трудов стаж 27 години, повечето от който е преминал в сферата на културата като секретар-библиотекар при читалище в с. Плоска могила и кметство с. Пшеничево. Десет години е работила като касиер-счетоводител в ЗК „Съгласие" с. Пшеничево. 

Адрес п.к. 6271 с. Пшеничево
Телефон (04143) 2275
Мобилен телефон 0884 335 311
Електронна поща  pshenichevo@starazagora.bg

СЕЛО ПШЕНИЧЕВО

Разстояние от столицата: 245 км
Разстояние от Стара Загора: 25 км
Надморско равнище: 185 м
Климат: умерен
Почва: чернозем
Площ на селото: 0.80 кв. км
 

История

Село Пшеничево е разположено на югоизток от Стара Загора, на твърде подходяща за селище местност, на висок вододел на две реки. Селото заема малка площ от 12,500 дка и релефът му е равнинен.

За времето кога е основано селото няма данни, но по предания се знае, че първоначално е било заселено североизточно от сегашното си местонахождение в местността „Висаля" - сега Сърневско землище. Колко години е просъществувало тук и как се казвало не се споменава в преданието. До освобождението от турско робство населението е било турско и българско, но в скоро време турците се изселили и остават само българи.
От деветте къщи, които са образували село Бююк Дуванджа се предполага, че само родът на „Чавзарята" е оцелял, а всички останали родове са преселници от другаде. След освобождението от турско робство селото е наименува Голямо Дуванджии. През 1906 г. се преименува на Соколово ("дуван" на български означава "сокол"). От 1950 год. досега носи името Пшеничево.
 
Селото не е останало чуждо на революционното движение. При подготовката на всенародното въстание селото взема дейно участие. Според разкази на дядо Марин Генев Крушков, Васил Левски е едвал в селото като гост на братята Петко и Желязко Люцканови – синове на дядо Люцкан Петков, с който е бил в постоянна връзка. За това и селото плаща своя кървав дан. През 1877 г. селото е обградено и в плевнята и къщата на Люцкан Петков е посечено голяма част от населението на селото. Този плевник с обгорели стени е стоял като свидетел на турските зверства дълго време, а клането е възпято в народна песен „Задали ми се задали черкези и башибозуци от Ени Зара из пътя". По-късно по този повод наш съселянин Христо Тонев Петков написа две пиеси: „Клането в Дуванджии" и „Нечисто имане". Благодарение на този човек, който беше общественик и самодеец, тези пиеси бяха поставени на сцената на читалището. Повечето от декорите за пиесите са изработени от него.
 
През 1923 год. с решение на Министерството на просвещението е образувано читалище „Напредък", което първаначално се помещава в една малка стая. По-късно през 1965/ 1970 година е построена сграда на читалището.
През 1926 год. е построен паметник на загиналите войници във войните – 1912/1913 и 1915/1918 г.
През 1938 го е построено училището.
През 1939 год. е построена църквата.
През 1949 год. електрифицират селото.
През 1982 год. е построена Здравната служба.
 

Култура

В селото има действащо читалище "Напредък" с библиотека от 5 455 тома книги.

За хората от третата възраст има Пенсионерски клуб, добре подреден и уютен, приятно място за срещи и мероприятия на пенсионерите. Има певчески хор за народна музика.
Честват се всички официални и православни празници – Коледуване, Лазаруване, Великден, а Празника на селото се провежда на Осми ноември, който съвпада с християнския празник "Св. Архангел Михаил". Този празник е повод за събиране на родове, близки и приятели. 
 

Бизнес

Основен поминък са земеделието и животновъдството. Двама по-крупни арендатори и двадесет малки земеделски производители обработват плодородната земя на Пшеничево.

В селото има два магазина за хранителни стоки.
ИНИЦИАТИВИ
В последните две години са решени трупани с години проблеми в селото. Ремонтирана е единствената асфалтирана улица в селото. Подменена е оградата и ремонтирана сградата на гробищния парк. Монтирана е метална автобусна спирка. Направен е частичен ремонт на покрива на читалищната сграда. За обновяване на парка в центъра на селото има изготвен проект, който чака одобрение от Министерството на околната среда и водите.
 

Горещ телефон
за сигнали