Размер на шрифта: A A A

МАРИЯ ДИМИТРОВА КЪНЧЕВА

Родена на 07.03.1952 г. Образование: средно, със завършен курс по мениджмънт и придобита квалификация - мениджър стопанска дейност. Трудов стаж 34 години. Заемани длъжности – организатор производствена дейност, организатор културно-масова дейност, организатор транспортна дейност.

Адрес п.к. 6057 с. Подслон
Телефон (041174) 260
Мобилен телефон 0885 901 243
Електронна поща [email protected]

СЕЛО ПОДСЛОН

Разстояние от столицата: 234 км
Разстояние от Стара Загора: 18 км
Надморско равнище: 150 м
Климат: умерено континентален
Почва: канелено-горски, чернозем-смолник
Площ на селото: 59 хектара
 

История

Село Подслон е съществувало още преди падането на България под Османско иго, на около 1 км западно от настоящото си местонахождение.

След поробването на България населението се разпръсква в други села в предбалкана. Земите са завладени от турски бей, който събира ратаи от околните села за обработване на земите. Така то се превръща в много голям и привлекателен чифлик за работа на ратаи. За няколко години чифликът нараства и се обособява като селище с наименование Кара бунар.
След освобождението на България от османско робство е преименувано на Царево в чест на цар Фердинанд, който на път за София, случайно е уважил с присъствието си една селска сватба и е подарил златна пара на булката. Името Царево се запазва до 1944 год, след което е преименувано на Подслон, поради това че често е давало подслон на хора пътувайки по пътя от Бургас за София - изпаднали в затруднение, нуждаещи се от храна и покрив.
 
Село Подслон е разположено на 18 км източно от Стара Загора, на пътя към Бургас.
Населението с постоянна адресна регистрация наброява около 156 души, но в почивните и празнични дни достига около 350. Това са хора, които притежават вилни имоти в селото. Това са предимно млади хора, които проявяват все по-голям интерес към земята, земеделската работа и плодовете от нея. Това връщане на хората към корените си съживи селото. От своя страна самобитността и спокойствието на селото привлича хората, работещи в Стара Загора и Нова Загора да прекарват тук почивните си дни. Вероятно заради стратегическото разположение на Подслон – пътя София-Бургас, интереса към селото е голям. 
 

Култура

В селото има действащо читалище. През м. октомври се отбелязва празника на селото. Празнува се и Деня на лозаря през м. февруари.

 

 

 

 

 

 

 

Горещ телефон
за сигнали