село Петрово

Размер на шрифта: A A A

Николинка ДечеваНИКОЛИНКА ДЕЧКОВА ДЕЧЕВА

Родена в гр. Стара Загора
Образование: Завършила съм СПТУ "Н. Й. Вапцаров" гр. Стара Загора. 21 години работих в системата на автотранспорта - организатор експлоатация, началник автоколона. От 2003 г. работих като секретар на Н.Ч. "Св. Св.  Кирил и Методии 2002" и секретар на кметството. От 2008 г. съм председател на Читалището, а от 25.11.2011 г. съм кметски наместник.

Адрес п.к. 6091 с. Петрово
Телефон (04112) 278; 277
Мобилен телефон 0885 901 247
Електронна поща  [email protected]

 

 

СЕЛО ПЕТРОВО

Разстояние от столицата – 240 км
Разстояние от Стара Загора – 18 км
Климат - умерен
Почва - чернозем 
 

История

Сведения за селото датират още от 18-ти век, когато е известно с името „Скендерлии". Според преданията населеното място се оформило при разделянето на братята от Арнаутския вилает. Единият от братята - Скендер бег, се установява на територията на днешното село и създава чифлик, като започва да наема работници. Сведенията са оскъдни, а първите заселници са от родовете „Ташообу", „Пъкъновите" и „Кара Богдан". Селото е било разположено на около километър по на север от днешното разположение, но поради липса на питейна вода се премества на сегашното си място.

 

 
След Освобождението селото се преименува на Александрово, на името на княз Александър Батенберг и така се казва чак до 50-те години на миналия век, когато с Указ на Държавния съвет на НР България е преименувано отново, този път на името на загиналия в Испания интербригадист Петър Михов Петров.
Плодородната почва позволява да се отглеждат различни зеленчукови и зърнени култури. Любопитното е, че преди ликвидирането на ТКЗС, Петрово се слави с прочутите си чушки от сорта „капия", които на големина са по педя и повече. Сега производството е ориентирано към отглеждане на зърнени култури като пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. Ниви, около 14 000 декара, се обработват от арендатори и частни стопани.
 

Култура

До 90-те години на миналия век в селото е съществувало читалище, но не е извършена регистрация навремето и заради това се закрива като функция.

През 2000 година по инициатива на кмета е събран необходимият брой читалищни деятели и е избрано читалищно настоятелство с председател Грозьо Минчев Грозев. По-късно със съдебно решение читалището е регистрирано в Старозагорски окръжен съд.
От 2000 до 2007 година читалището развива активна културна и просветна дейност. Изоставената и рушаща се сграда е основно ремонтирана и превърната в представителна зала за посрещане на театрални състави, ансамбъл „Загоре" - Стара Загора, певчески състави. Провеждани са много и разнообразни екскурзии из страната и чужбина.
 
 
 
ИНИЦИАТИВИ
Село Петрово е село без християнски храм. Затова жителите на селото отдавна мечтаят за издигане на храм, който ще запази традиционните християнски и български традиции. От деветдесетте години на миналия век е направена първата копка, осветено е мястото с традиционния курбан, избрано е църковно настоятелство. Поради липса на инициатива обаче нещата приключват едва до първата копка.
От 2000 година процедурата по изграждането на църква отново е задвижена по идея на кмета Грозьо Грозев. Отреден е терен за божия храм. Осигурени са всички документи за началото на строителството, включително и архитектурен проект. Събират се и дарения от селото.

Бизнес

В село Петрово съществуват добри условия за развитие на селскостопанска дейност. Почвата е плодородна, има предпоставки за модерно поливно земеделие. Селото е електрифицирано, водоснабдено, има изградена телефонна мрежа, кабелна телевизия и мобилно покритие от всички мобилни оператори.

В селото работят два хранителни магазина. Земеделска кооперация на територията на селото няма. Земята се обработва от арендатори и частни стопани.
Тук действа фирма с предмет на дейност автотенекеджийски и бояджийски услуги.

 

 

ПЕТРОВО - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали