село Ново село

Размер на шрифта: A A A

МИХАЛ АТАНАСОВ МИХАЛЕВМИХАЛ АТАНАСОВ МИХАЛЕВ

Роден на 17.02.1949 г. в с. Ново село

Образование: Завършил СПТУ „Н. Й. Вапцаров" гр. Стара Загора.
Трудовият си път съм преминал 36 години в ДЗУ гр. Стара Загора като началник-смяна, началник-цех.

Адрес п.к. 6062 с. Ново село
Телефон (041112) 2260; 2264
Мобилен телефон 0885 901 223
Електронна поща  [email protected]

 

 

 

 

 

История

Землището на Ново село е населявано в дълбока древност. По левия бряг на долината, в полите на Орлукая, Кузалан, Габрака минавал тракийски, а после и римски път, свързващ Казанлък (Севтополис) със Стара Загора (Берое).

В местността Еректарла при изкопни работи е открит глинен водопровод. Още по-на север от селото има три могилки. В местността „Братоевия трап", през 1940 - 1941 г. са разкрити запазени керамични съдове, метални предмети, следи от огнища. От всички находки е запазена само каменна тежест за вретено.

 

На връх Голям Мечит има останки от кале (стражева кула) вероятно от Втората българска държава. Край селото се намира „едно от петте текета в България". Сградата е опожарена. Запазен е северният каменен зид. Обозначено е мястото на погребението на светеца.

В селото могат да се видят двете най-стари къщи (около 150-годишни) – на дядо Ваклин и на дядо Иван Желязков. Интерес представлява къщата на Иван Томата (сега с нов собственик). Фасадата е украсена с рисунки – петел, ваза с цветя и мечка. Къщата е строена през 1928 г. Рисунките са и досега със запазена яркост на багрите.

Западно от селото е паметния знак за загиналия на 31.03.1953 г. при авиокатастрофа кап. Георги Ст. Бояджиев. Мястото на катастрофата е под връх Башчалъка. Залесено е с бор.

Най-ранният известен източник на сведения е „Видрицата" на поп Минчо Кънчев. Знаменитият сподвижник на В. Левски посещава 2 пъти селото – през 1870 и 1871 година. Бележката при „втората ревизия" гласи „Янакларе – Кюмюрджии; 30 къщи, наши нови 5 души" (стр. 252).

Новоселци участват и двете световни войни. В Първата световна война загиват 4 души. Във Втората участват 28 души, убит е 1.

 

КУЛТУРА И ТУРИЗЪМ

Училище в селото е открито вероятно след Освобождението. Читалището и потребителната кооперация са създадени през 1928 г. По инициатива на учителя Петър Пашовски.

Околностите на Ново село са много красиви.

Върховете Орлукая и Кузалан са обрасли с люляк. Напролет той цъфти с бели, розови и сини цветове.

Интерес представляват за туристите Стената под връх Орлукая, двете каменни „кули" в Усойната, пещерите – една в Стената, другата на вр. Кузалан, скалните грамади по хребета на Габрака.

В землището на с. Ново село се срещат над 100 лековити растения и храсти. Пролет и есен могат да се наберат гъби.

Гората е пълна с иглика, теменужки и синчец през пролетта и с циклами (бутурчета) през есента. Могат да се намерят и някои редки растения: прекрасният петров кръст, росен, жълт напръстник, съсънка (писано коте) и пет вида орхидеи. Дивите животни са малко - костенурки, таралежи, язовци, катерички, лисици. Най-многобройни са чакалите. Може да се видят местата където диви свине ровят и търсят храна. При късмет може да се види и сърничка! Или заек!

 

НОВО СЕЛО - ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Транспортна схема
Drug Stop
Кандидатстване по програма Култура
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали