Размер на шрифта: A A A

ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ ПЕТКОВ

Адрес п.к. 6072 с. Християново
Телефон (041146) 260
Мобилен телефон 0884 335 320
Електронна поща  [email protected]

 
 

СЕЛО ХРИСТИЯНОВО

Разстояние от столицата – 260 км
Разстояние от Стара Загора – 10 км
Надморско равнище – 186 м
Площ на селото – 0,872 кв.км

 

 

 

 

История

Според преданието село Християново е основано през чумната 1827 г. Първоначално селото е съставено от 15 - 20 къщи, като по-важните родове са били Жекокосевия, Сакурския, Минчохубеновия и др. Християново отначало е било турски чифлик, притежание на Мисилим бей, откъдето идва и първото име на селото – Мисилимито. Това име се запазва така чак до 1936 г., когато е прекръстено на Християново. Нарекли са го така, понеже по това време в селото останали само православни християни, а турците били се изселили още по време на Освобождението. Християново се слави като село на бунтари. На няколко пъти поп Минчо Кънчев и Кольо Ганчев – председател на революционния комитет в Стара Загора, са уреждали срещи на Васил Левски с хора от селото и района.

Култура

Народно читалище „Съзнание"
Народно читалище „Съзнание" в селото е създадено през 1933 г. Пререгистрирано е през 1999 г. Основните задачи, които са на вниманието на читалищните дейци, са развитие и обогатяване на културния живот на населението, запазване на традициите, приобщаване към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.
Читалищна работа на активистите е направената етнографска изложба. Спечелени са два проекта в последните години – за компютърна техника и сценично облекло. Библиотечният фонд е изцяло дарение от жителите на селото.
Към читалището са сформирани няколко групи: коледарска, лазарки, трио за модерен балет, фолклорна за обработени песни.
 
На 27 септември 2009 г. фолклорната група записа първия си диск с 13 хорови и две индивидуални песни.
За участията си в различни форуми читалището е получило много награди и грамоти.
Празник на селото - Рождество на Света Богородица. 
 
 
 
 

Бизнес

Освен няколкото магазина, барчета и ресторанта, в Християново има и три цеха: за дървообработване, за алуминиева и PVC дограма и за изкупуване на череши. Земята е плодородна и тук има условия за развитие на растениевъдството. Освен традиционните зърнени култури тук се отглежда отдавна и ориз.

Християново ЕПИЗОД ОТ ПОРЕДИЦАТА "МОЕТО СЕЛО"

 

Горещ телефон
за сигнали