Драматичен театър "Гео Милев"

Размер на шрифта: A A A
Драматичен театър

Драматичен театър „Гео Милев“

Театралната дейност в Стара Загора е на повече от 140 години

 

Най - ранните наченки на театрална дейност под ръководството на даскал  Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г.

Първото театрално представление е поставено по пиесата на П. Р. Славейков – „Малакова“ на 18 април 1870 г. Премиерата се състои в салона на Главното девическо училище при черквата „Света Богородица“ в кв. „Акарджа“.

От 1900 г. представленията се организират от трупа към Дружество „Театър“. На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол.

Началото на професионалното театрално изкуство в града е поставено през сезон 1919-1920 г. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и брат ѝ Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност.

През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. През 1970 г. с указ на Народното събрание, театърът е преименуван в Драматичен театър „Гео Милев”.

От 1971 г. е настанен в новата модерна сграда за опера и театър на бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30. През 1997 г. сградата на Стария театър е реконструирана и реставрирана и официално открита.

Повече от 95 години Старозагорският драматичен театър озарява духовното пространство на благословена Тракия, а десетки творци – артисти, режисьори и високо подготвен художествен персонал, съхраняват традицията и пренасят невидимата щафета на театралния пламък в бъдещето на България. В обществената памет на Стара Загора, в театралната летопис, завинаги ще останат със своята всеотдайност жреците в храма на Мелпомена – Дора Маркова, Вера Дикова, Леда Тасева, Васил Попилиев, Михаил Марков, Веселин Савов, Бойо Боев и др.

След изключителните първи актьори идват нови и нови талантливи попълнения.

Днес Драматичен театър „Гео Милев” е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, превърнал се е в една от духовните емблеми на нашия град и заема достойно място в историята на българското театрално изкуство. Театърът на Стара Загора не е само храм на изкуството, но и място, където се съхраняват вечните ценности и най-високите достижения на човечеството. Днес, с многообразието от жанрове и автори в репертоара си, Театърът на нашия град има представления за всеки!

През 2017 г. трупата на Драматичен театър „Гео Милев“ получи Награда „Стара Загора“ за реализацията на творческия проект - „Цар последен“ от Райна Томова и режисьор Йосиф Сърчаджиев.

 

Адрес: гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 28
Факс: (042) 622 267
Електронна поща: [email protected]
Интернет страница: http://www.dtgeomilev.com

 

Билетен център

Адрес: гр. Стара Загора, бул. „Митрополит Методи Кусев“ № 28

Билетна каса

Адрес: гр.Стара Загора, Туристически информационен център, бул. „Руски“ № 27
Телефони: (042) 622 283; 0886 899 061;

Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали