Държавна опера Стара Загора

Размер на шрифта: A A A
Държавна опера Стара Загора

Държавна опера Стара Загора

Първата извънстолична опера

 

Стара Загора е град с дълбоки музикални корени, чието начало е поставено от музикалното дружество „Кавал”.

На 1 юли 1925 г. е вдигната завесата на първия оперен спектакъл в Стара Загора, представлението „Гергана” от маестро Атанасов. Дело на шепа ентусиасти с възрожденски дух, начело с режисьорите Георги Бакалов и драматичната актриса Мара Шопова, майка на бъдещия голям артист на България Наум Шопов, а диригент на постановката е капелмайсторът Атанас Ковачев.

На 22 март 1928 г. Операта се обявява като Южнобългарска районна опера, а на 1 април 1946 г. е официално преименувана в Държавна опера Стара Загора.

През късната есен на 1967 г. се провежда първият музикален фестивал „Декемврийски музикални дни”, който прераства в годините във „Фестивал на оперното и балетно изкуство” – един уникален за страната ни форум, интересът към който продължава да е изключителен.

През 1971 г. в Стара Загора е открита тържествено новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойков. Тя е истинско бижу на архитектурната мисъл, което няма равно, както в страната, така и на Балканите. Заслужена награда за града, който е дал на света оперни колоси като Христина Морфова, Анна Томова-Синтова, Веселина Кацарова, Стефка Минева, Николай Стоилов.

През 1991 г. сградата на операта е опожарена, но през 2010 г. тя е възкресена за нов живот благодарение на любовта на старозагорци и с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора.

През 2015 г. в рамките на 46 издание на ФОБИ представители на културни институции от Балканския регион създадоха Балканска оперна мрежа, имаща за цел да осигури условия за партньорство в сферата на оперното и балетно изкуство, както и популяризиране на общото историческо минало и културни традиции на държавите участнички. 17 музикални театъра от страната и балканските страни и импресарии от Виена подкрепят инициативата на Държавна опера Стара Загора и Община Стара Загора. Резултат от тази инициатива са създадените коопродукции, които са важен акцент в афиша на Старозагорската опера.

От 2016 г. се провежда уникалното за България събитие „Опера на стадиона“. („Аида“ 2016 г., „Кармен“ 2017 г., „Набуко“ 2018 г.)

През 2016 г. Държавна опера – Стара Загора бе отличена с Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци за спектакъла „Лучия Ди Ламермур“ от  Г. Донцинети, наградата „Стара Загора“ на Община Стара Загора бе връчена за същата постановка, отличена за безспорните си художествени качества, за оригинална режисура и интерпретация, красиви и силно въздействащи костюми в духа на епохата, модерна визия на сценичното и пространствено оформление, както и за великолепния солистичен състав.

През 2017 г. бе възстановена балетната трупа на Операта, чийто спектакъл „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски бе отличен със Специалната награда на кмета на Община Стара Загора.

Старозагорската опера е музикален институт с неоспорими и доказали се във времето постижения, школа за истински таланти. Ето защо е непреходна и любовта на най – ревностната й публика, старозагорската, пленена изцяло от най-могъщото и най-живото от всички изкуства - музиката. В оперният репертоар освен на класически се залага и на много нови и експериментални форми на музикалното изкуство – проекти, които се реализират с помощта на чуждите културни центрове и посолства в България.

 

Адрес: гр. Стара Загора, бул.„Митрополит Методи Кусев“ № 30
Централа: (042) 641 015
Електронна поща:    [email protected]
Интернет страница: http://www.operasz.bg

 

Билетен център

Адрес: гр.Стара Загора, бул."Митрополит Методи Кусев" № 30 (южния вход на операта)
Телефони: (042) 622 431; 0885 509 829; 
Електронна поща: [email protected]

Билетна каса

Адрес: гр. Стара Загора, бул.„Цар Симеон Велики“ № 108 
Телефони: (042) 622 283; 0886 899 061;
 
Омбудсман Стара Загора
Харта на клиента
Стара Загора за теб
Подмяна на отоплителни уреди
Invest Stara Zagora
Индустриална "зона Загоре"
Сертифициране по CAF
Национална телефонна линия за деца 116 111
Проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух"
Актуализация на инвестиционната програма на община Стара Загора
Авторско право за озвучаване на обекти
Проект за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради
Проекти по ОП Околна среда
Областен информационен център
Национална програма за енергийна ефективност
Сертификати по ISO на община Стара Загора

Горещ телефон
за сигнали