Транспорт и Екология
 

На основание чл. 124б, ал. 2 от ЗУТ и Заповед № 19-13-20/20.02.2018 г. на Кмета на Община Стара Загора се разрешава изработване на проект за промяна на : План за регулация на с. Сладък кладенец, община Стара Загора, одобрен със Заповед № 1342 от 18.09.2003 г., в частта му за УПИ IX174 и Заповед № 1342 от 18.09.2003 г. за УПИ VIII173 от кв. 37, като общата дворищно - регулационна граница бъде поставена в съответствие със съществуващата кадастрална граница между поземлени имоти с № 174 и № 173 (съгласно представената скица - предложение и техническо задание, който се намира в сградата на Община Стара Загора - етаж 5, стая 518.

На основание чл. 6, ал.9 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда Община Стара Загора обявява информация за преценяване необходимостта от ОВОС на инвестиционно предложение „Изграждане на МВЕЦ "Загоре" “ в собствен имот, необработваема земя с идентификатор № 68850.162.1 в землището на гр. Стара Загора, община Стара Загора.

 

Възложител: "ЕКО ЕНЕРДЖИ-2015" ЕООД

 

Адрес за кореспонденция: град Стара Загора, кв. Казански, бл.22, вх.Б, ап.84

 

Лице за контакти – инж. Малешко Малешков, тел.: 0888 303 409

 

Информацията за преценяване необходимостта от ОВОС е на разположение за сведение и изразяване на становища от заинтересовани лица в периода от 22.02.2018 г. до 07.03.2018 г. вкл. в сградата на Общинска администрация, стая № 603, телефон: 042/ 614 663.
Днес в общинската зала „П.Р. Славейков“ започна семинар-обучение за общински служители в Стара Загора. Те ще получат разяснения и ще имат възможност да зададат въпроси по прилагането на законодателството в сферата на наследяването и осиновяванията.

Приветствие към присъстващите служители от отдел „Гражданско състояние“, кметове, кметски наместници, технически сътрудници в кметствата на територията на общината отправи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. Той благодари на държавния експерт на Главна Дирекция "Гражданска регистрация и Административно обслужване" Петя Буланова, която ще бъде лектор на семинара. Иванов отбеляза, че това обучение се провежда заради интереса на служителите към темата и желанието за подобряване на административното обслужване на гражданите.

Семинарът започна с лекция, посветена на определянето на кръга от наследници, реда на наследяване и издаването на удостоверения за наследници. По-късно ще бъде направен преглед на законодателството в областта на наследяването.

Участниците ще бъдат запознати и с практически примери за наследяване, видовете осиновявания и издаването на удостоверения за наследници и законодателството, което ги регламентира.
IMG 6065 IMG 6069 IMG 6071 IMG 6072
21.02.2018 г.
На Националния празник 3-ти март, когато се навършват 140 години от Освобождението на България, хиляди хора, дошли от различни кътчета на страната, отново ще понесат към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ 300-метровия национален флаг. Шествието ще тръгне на 3 март в 11.00 ч. от сградата на областната администрация. То ще бъде предвождано от реплика на знамето на Старозагорското въстание, която днес в 15.00 ч. за първи път ще бъде показана публично, по време на кръглата маса на тема “Пътят към свободата“ в Регионалния исторически музей Стара Загора. Ще бъде представен и научно-популярният сборник „Сакралните старозагорски знамена“.

На 3-ти март в 11.00 ч. пред сградата на областната администрация ще бъде отслужен водосвет, след което оттам ще тръгне шествието с националния трикольор, предвождано от свещениците, знамето на старозагорското въстание, Самарското знаме, и военния духов оркестър. То ще се проведе за четвърти път и придобива все по-голяма популярност не само в Стара Загора, но и в страната. След знамето, носено от военни от Втора механизирана бригада и граждани, ще тръгнат официалните лица, конниците на прабългарската школа „Багатур“ и гражданството. Военният духов оркестър ще свири по цялото протежение на маршрута като в определени участъци от пътя ще бъде заместван от Общинския духов оркестър и ученически оркестри. Очаква се шествието, да пристигне на мемориала по обед, когато там ще започне официалната церемония за полагане на венци и цветя.

Тази година шествието в Стара Загора ще бъде проследявано по протежение на целия маршрут от камери с дрон и АТВ, които ще предават картината на живо на видеостена с размери 30 кв.м, разположена под върха на Мемориала „Бранителите на Стара Загора“. Така хората, които се намират там, ще могат да проследят движението му към хълма по бул. „Св. патриарх Евтимий“. На видеостената в 11.00 ч. ще започне излъчването на специално заснет документален филм за българските бойни знамена и знамето на Старозагорското въстание, като първообраз на националния флаг. Радиолюбители от старозагорския клуб също ще предават директно по цял свят шествието за националния празник в Града на липите.

В навечерието на празника, на 2 март от 19.00 ч., пред сградата на областната администрация ще се състои тържествена заря-проверка.

За желаещите граждани да се изкачат на Мемориала „Бранителите“ на 3 март, в 11.00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „З. Княжески“ ще тръгнат 4 автобуса.
Прилагането на законодателството в сферата на наследяването и осиновяванията ще бъде тема на двудневен семинар-обучение за общински служители в Стара Загора.

Община Стара Загора ще проведе семинар на тема „Административно обслужване. Удостоверение за наследници“ за служители от отдел „Гражданско състояние“, кметове, кметски наместници, технически сътрудници в кметствата на територията на общината. Лектори ще бъдат държавни експерти на Главна Дирекция "Гражданска регистрация и Административно обслужване".

Семинарът ще започне на 21.02.2018 г. в 13,30 ч. с лекция на държавния експерт от ГД ГРАО Петя Буланова, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тя е посветена на определянето на кръга от наследници, реда на наследяване и преглед на законодателството в областта на наследяването.

В рамките на два дни участниците ще бъдат запознати и с практически примери за наследяване, видовете осиновявания и издаването на удостоверения за наследници и законодателството, което ги регламентира, съобщи секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Семинарът ще се проведе в общинската зала „П.Р. Славейков“

20.02.2018 г

31 март – Събота – (Лазаровден) св. Божествена Златоустова литургия в храм “Св. Троица”, гр. Стара Загора – начало 9.00 часа.

01 април – Неделя Цветница (ВРЪБНИЦА), ВАИЯ, св. Божествена Златоустова литургия в Катедрален храм “Св. Димитър“ – гр. Стара Загора – начало 9.00 часа.

01 април – Неделя вечер – последование на Жениха – начало на страданията на Господ Иисус Христос в храм “Св. Димитър”, гр. Стара Загора – начало 19.00 часа.

02 април – понеделник (сутринта) – св. Преждеосвещенна литургия в храм “Св. Троица” – гр. Стара Загора 8.00 часа, (вечерта) последование на Жениха в храм “Св. Димитър” – начало00 часа.

03 април – вторник (сутринта) – св. Преждеосвещенна литургия в храм “Св. Николай” 8.00 часа, (вечерта) последование на Жениха в храм “Св. Димитър” – начало 19.00 часа.

04 април – сряда (сутринта) – св. Преждеосвещенна литургия в храм “Св. Богородица” 8.00 часа, (вечерта) последование на Жениха в храм “Св. Димитър” – начало 19.00 часа.

05 април – Велики Четвъртък. Велик Маслосвет след което Вечерня със св. Божествена Василиева литургия, Катедрален храм “Св. Димитър“ – гр. Стара Загора – начало 7.00 часа.

05 април – вечерта – Утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия в храм “Св. Димитър” гр. Стара Загора – начало 19.00 часа.

06 април – Велики (Разпети) Петък –Царски часове и вечерня през време на която се изнася Плащаницата Христова в храм “Св. Николай“ – гр. Ст. Загора – начало 8.00 часа.

06 април – Велики (Разпети) Петък – Опело Христово – храм “Св. Богородица“ – гр. Ст. Загора – начало 19.00 часа.

07 април – Велика Събота – Вечерня със св. Божествена Василиева литургия – храм “Св. Троица“ гр. Ст. Загора – начало 8.30 часа.

07 април – В полунощ срещу 08 април – 23.30 ч. – начало на Великденското (Пасхално) Богослужение. 24.00 часа – Възкресение Христово – Катедрален храм “Св. Димитър“ гр. Ст. Загора.

08 април – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – Пасхално вечерно Богослужение през време на което се чете Св. Евангелие на различни езици в Катедрален храм “Св. Димитър“ – гр. Стара Загора – начало 11.00 часа. От 15.00 до 17.00 часа Дверите на Митрополитския дом са ШИРОКО ОТВОРЕНИ за всички епархиоти. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Kиприан ще приема от епархиотите Пасхални поздравления “Христос Воскресе”, а той от своя страна ще преподаде архипастирски Пасхален благослов на същите “Наистина Христос Воскресе”.

09 април – Светли Понеделник – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – св. Божествена Златоустова литургия в в манастирския храм-паметник “Рождество Христово” край гр. Шипка – начало 9.30 часа.

10 април – Светли Вторник – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – св. Божествена Златоустова литургия в Девически манастир – “Св. Николай“ гр. Мъглиж – начало 9.00 часа.

13 април – Светли Петък – Живоприемни източник – св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. Живоприемни източник” в гр. Свиленград или в храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“ в гр. Стара Загора – начало 9.00 часа.

15 април – Томина Неделя – св. Божествена Златоустова литургия в храм на девическия манастир „Въведение Богородично” в гр. Казанлък – начало 9.00 часа.
Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието на хиляди, дошли от различни кътчета на страната, които отново на Националния празник 3-ти март, ще понесат към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ 300-метровия национален флаг. Очаква се шествието, което ще се проведе за четвърти път и се радва на все по-голяма популярност, да пристигне на мемориала по обед, когато там ще започне официалната церемония за полагане на венци и цветя.

По този повод в Стара Загора ще се проведе кръгла маса на тема “Пътят към свободата“, с участието на проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев.

По време на събитието ще бъде представена репликата на знамето на Старозагорското въстание, изработено от художниците Димо Генов и Михаил Косев. Счита се, че знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, едно от малкото знамена в страната от преди Освобождението от турско робство, е вероятният първообраз на Националния трибагреник. То е изработено от самите участници в Старозагорското въстание и сега е част от постоянната експозиция на РИМ, подарено през 1907 г. от опълченското дружество, в което е имало участници в събитието или техни родственици. В подробното описание, което го съпътства, е записано, че то е трицветно - бяло, зелено и червено.

Ще бъдат дискутирани още политическите борби на българите за национална независимост през втората половина на ХІХ в., участието в чети и легии, създаването на Революционен комитет по времето на Левски, Старозагорското и Априлското въстание и Руско-турската война през 1877-1878 г.

Кръглата маса е организирана от Община Стара Загора и Регионалния исторически музей – Стара Загора и е част от програмата, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Тя ще се проведе на 21.02.2018 г. от 15.00 ч. в зала 33 на РИМ.

19.02.2018 г.

„Поканих Величко тук, за да му благодаря за достойната постъпка. Случва се в живота на всеки да покаже човешката си същност. Това, че Величко е реагирал по този начин, особено в неговото положение, е показателно. Величко е достоен човек, пример за подражание“, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на среща с 18-годишния Величко Донков.

Момчето, което живее в Дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ и учи в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт в Стара Загора, намери чанта с пари и документи, и я върна на собственика й.

„Величко не е взел парите, защото е морален и достоен човек, а такива хора трябва да бъдат уважавани“, допълни кметът. Той съобщи още, че бизнесмен, пожелал анонимност, е заявил, че поема издръжката на момчето след напускането на дома и бъдещото му учение. Той ще му осигури квартира, ще плати и таксите и издръжката за висшето му образование.

„Сега Величко набира сили да учи висше образование, има желание да продължи обучението си, да сбъдне мечтите си и да стане самостоятелен човек“, обясни Живко Тодоров. Той връчи на Величко Знак на Община Стара Загора, който се дава за доблестни постъпки. „Продължавай все така и винаги ще се намерят хора, които да ти помогнат“, категоричен бе кметът.

Директорката на дом „Мария Терезия“ Латинка Петрова разказа, че Величко е дошъл в дома на пет години, нямал близки и приятели в Стара Загора. Вече 13 години живее там и всички го обичат. Помагал на възрастни хора в квартала и в момента, когато станал на 18 години започнал да работи. Стана ясно още, че момчето е и вратар на националния отбор по футбол на деца лишени от родителски грижи.

„Много съм благодарен и впечатлен от постъпката на Величко. Срещнахме се с него, предложих му работа, предстои ни още една среща“, каза бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето. „Готов съм да помагам с каквото мога“, категоричен бе Енев.

„На мен чужди вещи не са ми нужни“, кратко отговори на въпроса защо е върнал парите Величко. Стана ясно, че тогава е имал у себе си 1.50 лв. от 33-те, които има дават за месеца. Момчето разказа, че намерило чантата в синя количка, нито за миг не се е двуомил, а веднага я предало на охраната. Величко иска да стане полицай. Като малък гледал полицейски филми, в които доброто побеждава злото, после си играл с пистолети. „Рекох си, че ще стана полицай като порасна“, разказва момчето. Иначе любимият му футболен отбор е „Барселона“ и разбира се Лионел Меси като играч.

По време на срещата стана ясно още, че Община Стара Загора е поискала от Министерството на труда и социалната политика дом „Мария Терезия“ да не бъде закриван, а преустроен и там да има два центъра за настаняване от семеен тип.

IMG 5989 IMG 5999 IMG 6005 IMG 6016

С венци и цветя отрупаха днес старозагорци паметника на Васил Левски. Стотици граждани дойдоха да се поклонят пред паметта на Апостола на свободата по повод 145 години от гибелта му.
Общоградският ритуал започна със заупокойна литургия, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и свещеници. Духовият оркестър и почетна рота на Старозагорския гарнизон също се включиха в поклонението.
„Васил Левски се превръща в история, в легенда, в символ. Когато увисва на бесилото, той вече е завършил своето дело“, каза митрополит Киприан. По думите му и днес Апостола продължава да ни нашепва и да ни помага да изправим наведените глави и да избистрим помътените погледи.
Ученици от Средно училище „Васил Левски“ разказаха за живота и дейността на Апостола на свободата в поетичен рецитал. „Смъртта на едного, промени живота на всинца ни“, каза в художествената си изповед актьорът Ивелин Керанов.
„Всяка година заставаме на това свято място и се опитваме да си припомним заветите на Апостола – фигура, която времето не успя да оскверни. Трябваш ни, Дяконе, трябваш ни днес, за да обединиш българите, за да внушиш, че сме длъжни да служим на народа си за благото на България и за благото на нашия град“, каза в емоционалното си слово Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. „Тази икона никога не бива да бъде забравяна“, призова Сотирова.
Венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В. Левски", Старозагорската митрополия, Шесто основно училище „Св. Никола“.
Пред паметта на Левски склониха глава зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, депутатът Радостин Танев, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Старозагорския гарнизон, общински съветници, представители на политически партии. Стотици граждани, деца от старозагорски детски градини и училища също положиха цветя на паметника.

IMG 5807 IMG 5842 IMG 5859 IMG 5860 IMG 5879 

На безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора 0800 157 37, от 16 до 19 февруари са подадени близо 70 сигнала, от тях за неправилно паркирани превозни средства са над 20.
На Горещия телефон е съобщено и за бездомни кучета в района на „Баритна мина“, по пътя за село Люляк, срещу Съдебна палата и в парк „5-и октомври“. Информацията е предадена на Общинския приют за безстопанствени животни. Техен екип е реагирал и на сигнал за агресивни кучета в района на кв. „Зора“, установено е, че те са кастрирани и маркирани.
На Горещия телефон гражданин е информирал за лице, което изхвърля животински биологични отпадъци в парцел по пътя от Стара Загора към село Маджерито. Екип на общинското звено „Контрол, екология и чистота“ е направил връзка с кметовете на селата Маджерито и Загоре и е установил, че става дума за бившото помощно стопанство край землището на Загоре. Дейностите по сигнала продължават.
Съставен е Акт за установяване на административно нарушение заради замърсяване на пътното платно с кал от тежкотоварни камиони в района на ул. „Ген. Иван Пашинов“ №55. Акт е съставен и на граждани, които са изхвърляли строителни и битови отпадъци на адрес „П. Р. Славейков“ №62. Сигнал е подаден и за изоставено МПС пред блока на ул. „Граф Игнатиев“ № 45. Автомобилът е вкаран в процедура за доброволно/принудително премахване. Още едно МПС подлежи на действия по същата процедура след подадена информация на Горещия телефон. В кв. „Три чучура – север“, до блок №74 има кола, със спукани гуми, която възпрепятства паркирането и преминаването в района. Дежурен екип на ОД на МВР е установил, че липсва стикер върху нея за преминат Годишен технически преглед.
През изминалите три дни е реагирано на сигнали за липсващо улично осветление в района на кв. „Железник“ и по ул. „Берое“. Граждани са сигнализирали още и за силна музика от няколко заведения в града.
Община Стара Загора е отреагирала на сигналите, за които има правомощия, а останалите са насочени към компетентните органи. На гражданите е върната обратна информация.

19. 02. 2018 г.
Страница 1 от 694

Важни телефони

Телефон за информация и централа:
(042) 614 614
Горещ телефон за сигнали: 
0800 157 37
Дежурен общински съвет за сигурност:
(042) 628 683, 614 821, 250 005; 0885 901 212 през цялата година
Зимна поддръжка на пътищата:
Общински пътища – PSI – дежурен база „Голеш" – 0882 988 437
Градска мрежа – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273
Сметосъбиране: – ДЗЗД "ГРИЙН ПАРТНЪРС - БКС" – дежурен – 0898 460 273  

 

Контакти

logo

  • п.к. 6000
  • Адрес град Стара Загора, бул. Цар Симеон Велики № 107
  • Телефон за информация и централа:
    (042) 614 614
    Факс (042) 25 91 32
    Горещ телефон за сигнали - 0800 157 37
  • Електронна поща mayor@starazagora.bg ; sz@starazagora.bg

Снимки от Стара Загора

 Нагоре
Ние използваме бисквитки за да подобрим ефективността на нашия уебсайт. Виж повече...